Bloggen på Fadis.se - kommentera gärna...

Bloggen på Fadis.se - kommentera gärna...

Framtiden

AktietipsPosted by Lennart "Aktiestinsen" Israelsson 27 Sep, 2010 13:15:11

Resultatet av riksdagsvalet


I och med att politiken har hamnat i ett dödläge och inget av blocken har majoritet kommer läget inte att förbättras utan fortfarande vara darrigt. Då även övriga världen ligger kvar i en form av skuldkris kommer det ta ett tag innan vi får en stabilitet igen.


Åter till Sveriges ekonomi. Närmaste året kommer det troligtvis inte att hända inte så mycket. Om kronan stärks för mycket är det inte bra för det svenska företagsklimatet då de ser möjligheterna att flytta sin produktion utomlands. Räntorna kommer nog inte att stiga så drastiskt som det tidigare sagts. Vi kommer dock se en viss räntehöjning och om den inte stiger för fort så kommer vi se en ökad vilja att t.ex bygga bostäder.


Inflationen kommer fortsätta men kanske inte i samma takt p.g.a det ovissa politiska läget. Aktiemarknaden kommer sakta att stiga. Rekommendationen från mig är som tidigare att se på företag som agerar mycket i Indien, Kina o Brasilien. Där har vi t.ex. ABB, Alfa Laval, Atlas Copco och Skanska.Det finns fortfarande chans för ett aktieklipp men riskerna är nu betydligt större.


Ett exempel är HQ Bank som på 4 dagar gått från 3 kr till 15 kr. (tänk dock på raset från ca 275 kr ner till 3 kr).

Sommartider

AktietipsPosted by Lennart "Aktiestinsen" Israelsson 21 Jun, 2010 18:19:42

Nu när det är sommartider är det inte bara vädret man ska hålla koll på.

Den svenska börsen kommer vara orolig fram till valet. När väl det svenska folket valt styre så kommer börsen stabilisera sig och stiga.

Botten är nådd så det är nu på väg uppåt igen. Det blir dock osäkert fram till valet.


Bostadsbristen är stor och nu måste det göras något åt den. Så jag satsar på de stora byggbolagen och de byggnadsindustrier som kan tänkas stå för en uppbyggnad. Jag går in, innan det börjar stiga.


Börsen ska gå upp ca 50% innan toppen åter är nådd och en ny lågkonjunktur startar.

Det kommer finnas utrymme för korttidshandel (Daytraders) under sommaren. Det går att göra snabba klipp om man vill och vågar. Det kommer dock vara riskfyllt. Tappar börsen i värde, sälj inte i panik utan invänta nästa uppgång (för den kommer). Var långsiktig!

Jag tror fortfarande på Indien, Kina och Brasilien. De svenska företag som agerar i dessa länder tror jag starkt på.


Trevliga Midsommar hälsningar

Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson

Reportage (från tidningen LAND)

AktietipsPosted by Lennart "Aktiestinsen" Israelsson 01 Jun, 2010 10:12:37
Hej!


Tidningen LAND var och intervjuade mig förra veckan och resultatet blev ett uppslag i tidningen. Nedan kommer mina bästa aktietips till tidningen LANDs läsare.


Lennarts bästa aktietips


Vilka aktier ska man satsa på?

-ABB, Alfa Laval och Atlas Copco. De investerar i Indien och Kina. Är man osäker kan man satsa på Investor och Ratos, jag har flera investmentbolag i portföljen. Det är rabatt på Investor. Ratos köpte jag för 25 kronor, nu är den uppe i 240 kronor.


Hur ska man välja aktier att satsa på?

o Titta efter aktier med en direktavkastning på runt fem procent och ett P/E-tal* på mellan 5 och 15.

o Eget kapital och kassaflöde är väldigt viktigt.

o Titta på kursen för 12 månader sedan och jämför med idag.

o Titta efter aktier där man behåller en del av vinsten i företaget och inte delar ut allt till aktieägarna.

o Gå din egen väg.


-Jag litar aldrig på någon jäkel, de bara lurar en. Jag går min egen väg. År 2000 skulle alla ha IT-aktier. Jag tittar efter P/E-tal* på omkring 5 till 15, men nu var P/E-talet uppe i 100. Så jag köpte fastigheter istället. En del trodde att jag inte var klok, men jag sa att alla IT-miljonärer måste ha någonstans att bo. Bankerna säger att man ska vara aktiv, men det är bara för att de ska tjäna pengar. I början sålde jag lite, men nu låter jag dem ligga kvar.


* P/E-tal står för Price/Earnings, vilket på svenska betyder pris/vinst.


Av Marie Flodin för tidningen LAND

Oroligheter

AktietipsPosted by Lennart "Aktiestinsen" Israelsson 26 May, 2010 12:02:59

Den 1 januari började jag som tillfällig stationsarbetare i Kalmar. Detta gav mig olika uppdrag inom SJ och jag slutade som stationsföreståndare i Malmbäck vid 63 års ålder. Sen började min karriär som föredragshållare!


På sjuttiotalet flöt aktiemarknaden lugnt och stilla fram. Sen kom 80-talet och bankerna blev generösa och lånade ut pengar till höger och vänster så under hela 80-talet steg min aktieportfölj från 1 miljon till 15,5 miljoner. Den första miljonen hade tagit mig 34 år. Så när 80-talet kom gjorde det mig inte besviken.


Om dagens börs

Den turbulens som nu upplevs på börsen kommer med all säkerhet fortsätta fram till valet. Konjunkturen är på väg upp och kommer stiga upp till 2012. Då är räntan så hög att aktiehandeln kommer sjunka igen.


Fortsätt vara långsiktig och handla när börsen faller. Sälj inte i panik.

Aktiestinsen

AktietipsPosted by Lennart "Aktiestinsen" Israelsson 12 May, 2010 12:24:05

Hej alla!

Jag Lennart Israelsson kallad Aktiestinsen, sitter just nu hos Fadis Salong och blir informerad och intervjuad om detta projekt. Självklart ställer jag upp och delar mina råd med er läsare när jag nu blir tillfrågad av min frisör.

Jag är född 1916 i en avlägsen by i Algutsboda i Norra Stamphult. Där var jag var äldst av fyra syskon.

Slutade skolan 1929. Det var inte vanligt att småfolket studerade på den tiden utan man skulle jobba. Det var dåliga tider i början av 30-talet med bland annat Krüger kraschen. Det fanns inget som hette arbetslöshet och a-kassa på den tiden utan det var till att resa och jobba på där det fanns jobb. Reste skåne-halland-stockholm-uppland och småland och jobbade.

Jag var lantarbetare, sågverksarbetare, maskinarbetate på möbelfabrik, metallarbetare i stockholm och chaufför.

1939 bröt kriget ut då jag jobbade i Stockholm. Vid julen 1939 var första gången jag blev arbetslös. Jag var arbetslös till januari 1940. Då sökte jag 3 jobb och fick alla tre. 1 januari började jag på SJ i Kalmar som stationsarbetare med en månadslön på 180kr i månaden...

Jag lärde mig ganska kvickt Post och Järnväg och fick då vikariera på 54 olika platser.

Anledningen till mina framgångar började den gången då jag skulle köpa en ny bil 1967. Jag tittade på två liknande modeller för runt 15.000 men en prisskillnad på 2.000kr. Jag frågade varför, för bilarna såg likadana ut. Försäljaren förklarade att den billigare modellen hade en förenklad växellåda. Jag frågade vad det innebar med en förenklad växellåda. Försäljaren sa - den saknar backväxel. Jag köpte den bilen. Sedan dess har jag sett framåt...

1967 hade jag sysslat med aktier i 30 år och hade 450.000. Efterbilköpet så lärde jag mig att se framåt och aktieportföljen steg med raketfart. Värdet på aktieportföljen har ökat till 140 miljoner år 2007. För att kommentera Bandyhallen så har jag skänkt 1 miljon kronor till byggandet av Bandyhallen.

Mer om mig kommer nästa gång!

Inom pengaplaceringar planerar jag långsiktigt, så vänta er inga snabba pengar på några timmar.

Börsen i allmänhet kommer bli darrig fram till Valet. Ha is i magen och utnyttja börsfallen till att köpa och var långsiktig.

Tips är att just nu titta lite extra på långsiktiga placeringar inom ABB, Alfalaval, Altas Copco pga av att de är så mycket i framtidländerna Indien och Kina.

Skanska är ett annat tips då Skanska finns över hela världen.

Titta även på SCA sveriges största skogägare vilket ger ett bra inflationsskydd.

Tack för nu!